Olika typer av odds hos oddssidor

I bettingens spännande värld står oddsen i centrum. De sätter tonen, guidar beslut och förutspår potentiella vinster. Men odds presenteras inte alltid på samma sätt överallt hos oddssidor. Beroende på var du befinner dig kan du stöta på europeiska, amerikanska eller brittiska odds. Dessa skiljer sig i presentation men ger alla en inblick i sannolikheten för ett visst utfall. För den som vill navigera i denna värld,är det viktigt att förstå dessa olika system. Därför ska vi gräva djupare i oddsvärldens djup där siffror blir mer än bara tal. 

Spelbolag
Fördelar
Bonus
Vårt betyg
Spela
1
Gratisspel på upp till 1000 kr
2
100% upp till 500 kr
* 18 + | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Spelpaus.se | Regler & villkor gäller
3
100 kr gratisspel plus 50 freespins
* 18 + | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Spelpaus.se | Regler & villkor gäller
4
100% upp till 1000 kr
* 18 + | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Spelpaus.se | Regler & villkor gäller
5
100% upp till 2000 kr
* 18 + | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Spelpaus.se | Regler & villkor gäller

Europeiska odds

Europeiska odds kallas ofta decimalodds. De är bland de mest raka och enkla varianterna att förstå. Europeiska odds presenteras som decimaltal som till exempel 1,50 eller 2,00. För att räkna ut en eventuell vinst multiplicerar du helt enkelt din insats med oddset.

Om du exempelvis satsar 100 kr på ett odds av 1,50 skulle en vinst ge dig 150 kr. Här ingår din insats i den totala utbetalningen. För att räkna ut din nettovinst drar du bort din ursprungliga insats. I exemplet ovan skulle nettovinsten bli 50 kronor (150 kr – 100 kr).

Olika typer av odds hos oddssidor

Högre decimalodds indikerar mindre sannolikhet för ett visst utfall men samtidigt större potentiell vinst. Ett odds på 3,00 innebär en lägre chans att vinna än ett odds på 1,50 men skulle ge en högre avkastning om utfallet blir som du förutspått.

För att snabbt förstå sannolikheten bakom europeiska odds kan man använda formeln: 

1/odds.

Om oddset är 2,00, blir sannolikheten ½ eller 50%.

Det klara och raka formatet av europeiska odds gör dem populära i många länder. Särskilt på den europeiska kontinenten och hos svenska spelbolag. För den som vill ha en enkel metod att beräkna potentiella vinster och förluster är europeiska odds ett utmärkt val.

Amerikanska odds

Amerikanska odds kallas för  “moneyline odds” och de skiljer sig i presentation från sina europeiska motsvarigheter. Dessa odds kan antingen vara positiva (+) eller negativa (-) och ger information om hur mycket du kan vinna utifrån en bestämd insats. Eller hur mycket du behöver satsa för att vinna ett visst belopp.

För positiva odds, till exempel +200, representerar siffran den vinst du skulle göra på en insats av 100 enheter. Oom du satsar 100 kr på +200 skulle en vinst ge dig 200 kr utöver din insats. Därmed totalt 300 kr.

För negativa odds, som -150, representerar siffran den insats du behöver göra för att vinna 100 enheter. Det betyder att om oddset är -150, skulle du behöva satsa 150 kronor för att vinna 100 kr. Med en framgångsrik satsning skulle du då få tillbaka 250 kr vilket inkluderar din insats.

När du jämför positiva och negativa amerikanska odds ger högre positiva tal (som +400 jämfört med +150) en högre potentiell avkastning men indikerar också en mindre sannolikhet att vinna. Å andra sidan visar högre negativa tal (som -300 jämfört med -110) en större satsning som krävs för att uppnå en vinst på 100 enheter. Detta indikerar en högre sannolikhet för det utfallet.

Amerikanska odds är dominerande i USA. Särskilt när det kommer till sport som baseball, basket och amerikansk fotboll. För den som vill förstå den potentiella avkastningen eller insatsen på ett snabbt och enkelt sätt kan amerikanska odds vara det rätta valet.

Brittiska odds

Brittiska odds är kända som “fractional odds”. Det är en traditionell form av odds i Storbritannien och Irland. Som namnet antyder presenteras dessa odds i bråkform. till exempel 5/1 (“fem till ett”) eller 10/3.

Hur fungerar det då? Låt oss bryta ner det.

Ett odds som 5/1 betyder att för varje 1 enhet du satsar kommer du att vinna 5 enheter. Om du till exempel satsar 100 kronor på 5/1 skulle ett framgångsrikt bet ge dig en vinst på 500 kronor  plus din ursprungliga insats tillbaka. Totalt blir det därmd 600 kronor.

Om oddset istället är 10/3, för varje 3 enheter du satsar, vinner du 10 enheter. Satsa 300 kr på dessa odds och du skulle kunna ta hem 1 000 kronor i vinst, plus din insats, vilket totalt ger 1 300 kronor.

Bråkodds indikerar inte bara potentiell vinst utan också det utfallets sannolikhet. Ju högre täljare jämfört med nämnare (som 8/1), desto mindre troligt är det att händelsen inträffar. Men vinsten blir större om den gör det.

Brittiska odds är djupt rotade i den brittiska spelkulturen och framförallt inom hästkapplöpning. För den som är van vid detta system är det en direkt och tydlig indikation på potentialen för avkastning från en satsning. Och även om det kan kräva lite vana att tolka för nykomlingar erbjuder det en klassisk och direkt känsla av bettingens möjligheter.